Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Μαγειρική

ΓΛΥΚΙΕΣ ΑΛΧΗΜΙΕΣ

CAPRI TORTA (ΚΕΪΚ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ:

3 λεμόνια
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 αυγά
350 γρ. αμύγδαλο λευκό τριμμένο σε σκόνη
1 κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν πάουντερ


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

χυμός από 2 λεμόνια
ξύσμα από 1 λεμόνι
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αυτό το κέικ δεν είναι τόσο γνωστό αλλά είναι πολύ εύγευστο και ιδιαίτερο. Είναι από την Ιταλία και συγκεκριμένα από το νησί Capri που έχει μεγάλη παραγωγή σε λεμόνια.
Πλένουμε τα λεμόνια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα περίπου έως ότου μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα τεμαχίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τοποθετούμε τα λεμόνια στο μπλέντερ με το 1/3 της ζάχαρης και τα φτιάχνουμε πουρέ. Κτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν. Ρίχνουμε το αμύγδαλο και το μπέικιν πάουντερ και ενσωματώνουμε με τον πουρέ λεμονιού. Τοποθετούμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και, κατά προτίμηση, βάζουμε μια λαδόκολλα στον πυθμένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC-170οC για 50’ - 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το φούρνο) και δοκιμάζουμε μ' ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ (πρέπει να βγαίνει στεγνό). Το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και με πολλή προσοχή ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

ΜΟΥΧΑΛΕΜΠΙ ΜΕ ΡΟΔΟΝΕΡΟ

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό Γάλα
30 γρ. Ζάχαρη κοινή
100 γρ. Κορν φλάουερ
Άχνη για πασπάλισμα
Ροδόνερο για ράντισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα με τα 30 γρ. ζάχαρη. Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε 100 γρ. κρύο νερό και πριν το γάλα βράσει, το ρίχνουμε σ’ αυτό. Μόλις η κρέμα βράσει και δέσει, την αδειάζουμε σ’ ένα μικρό και χαμηλό ταψί. Την αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρουμε με αρκετή άχνη και ροδόνερο.

ΡΑΒΑΝΙ ΜΕ ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ



ΥΛΙΚΑ:

6 κρόκοι αυγών
6 ασπράδια αυγών
140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. αλεύρι
50 γρ. ινδική καρύδα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

300 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
1 λεμόνι κομμένο στα 2
100 γρ. ινδική καρύδα για το σερβίρισμα (πασπάλισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια με το 1/3 της ζάχαρης σε σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε το μισό μείγμα στο μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και την καρύδα, προσθέτουμε τη υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα κέικ ή σ' ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Περιχύνουμε το ραβανί με το σιρόπι ζεστό και πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα.


Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά
Μερίδες: 10

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου